Sfaturi pentru Organizarea eficientă a timpului

Sigur ați auzit de multe ori expresia „nu am timp”.Amânați cinele de familie,serbările la copii și intr-o zi vă treziți distanțiată de tot ce este mai important în viață.

Nu sunt expertă in ceea ce fac sau zic,dar am citit cărți ,m-am documentat și am pus în practică toate aceste lucruri.Deoarece degeaba cunoști procedura dacă nu o pui în practică.

După ce am terminat liceul ,am început să lucrez.Doream nespus de mult să fiu independentă financiar.Dar îmi vindeam timpul pe bani de nimic.Mă gândeam că România este de vina ,deoarece ,munceai mult ,câștigai puțin și niciodată nu aveai timp.

La doi ani după terminarea liceului am plecat in Germania cu soțul meu,gândindune că acolo va fi mai bine.Dar ne-am inșelat.

Lucram pe bani mai mulți întradevăr,dar orele de lucru erau duble și nici măcar o locuință sigură nu aveam.Locuiam într-o cameră cu o baie comună la o pensiune unde plăteam aproape cât pentru un apartament.

Lucram la un restaurant unde făceam tot : ospătărie , curățenie și ajutor în bucătărie.Deci practic mergeam la 9:00 dimineața și terminam la 10-11 seara aproape în fiecare zi, înafară de ziua în care era închis restaurantul.

O zi liberă trecea fără să ne dăm seama .Întradevăr după două luni am reușit să ne cumpărăm o mașină pentru circulat ,dar timpul pierdut nu l-am recuperat.

Banii sau dus pe nimicuri,deoarece mereu cumpăram lucruri de care poate nici nu aveam nevoie . Am vrut să simțim că nu am muncit degeaba.

De multe ori doream să renunțăm ,dar ne-am zis că dacă tot am venit în germania ,măcar câteva luni să rezistăm .Surpriza a fost când au închis restaurantul pentru 3 luni pe perioada ierni.Am rămas 3 luni fără Job ,deoarece ne-au întrerupt contractul până la primăvară.

Am profitat de ocazie și ca tot românul ne-am dus acasă în românia de sărbători .În două luni am cheltuit aproape toți banii pe care i-am strâns în 5 luni de lucru în germania.

Ne-am întors în germania,dar fără contract nou de lucru.Așa că ne-am luat inima în dinți și am căutat altceva,de data aceasta cu condiții noi.Am învățat limba practicând ospătăria și am schimbat de-a lungul anilor mai multe Joburi.

Scopul nostru a fost să avem un cămin, armonie și timp pentru noi.Banii contează întradevăr ,dar dacă îțî petreci viața fugind după bani ,nu o să ai niciodată.

Ne-am propus ca în primul plan să fim mereu noi și fericirea noastră.Lipsa de timp destramă famili ,prieteni și ne destramă pe noi .

Acum am un cățel care mă așteaptă mereu acasă cu o fericire imensă,un soț cu care sunt în relație de 11 ani și căsătorită de 3 ani și mămică în devenire a unui baiețel minunat.

Ca să ne putem organiza timpul avem nevoie de 5 pași:

1.Să ai un scop bine definit-să ai clar în minte care este scopul tău principal

2.Planificare-Plănuieșteți din vreme fiecare zi.Nu-ți ia mai mult de zece minute să-ți planifici ziua,dar prin această mică investiție de timp vei câștiga cel puțin două ore din timpul irosit și efortul risipit de-a lungul întregii zile.

Planificarea este un proces foarte simplu ,de tot ce ai nevoie este o foaie de hârtie și un pix.Scrie lista cu o seară înainte,la sfârșitul zilei.Transferă tot ce nu ai îndeplinit încă pe lista pentru ziua următoare și adaugă tot ce ai de făcut a doua zi.

Lucrează întodeauna urmărind lista și bifează mereu pe listă articolele pe care le-ai încheiat.Această activitate îți oferă o imagine concretă a realizărilor.

Organizează-ți lista după priorități.Împotriveștete tentației de a rezolva mai întâi lucrurile mărunte.Finalizarea unei sarcini valoroase și semnificative ne va umple de energie.

3.Metoda ABCDE-este o tehnică sigură de stabilire a priorităților,pe care o poți aplica în fiecare zi.

Iată cum funcționează:

După ce faci lista cu tot ce ai de făcut în ziua următoare ,adaugă literele A,B,C,D sau E înaintea fiecărui articol de pe listă.

A-este foarte important,ceva ce trebuie neapărat să faci.

B-o sarcină pe care ar fi bine să o îndeplinești

C-o sarcină de care n-ar strica să te ocupi

D-este o realiz are pe care o poți transfera altcuiva

E-este lucrul pe care-l poți elimina cu totul

4.Renunță la multitasking

Concentreazăte mereu la lucrul pe care îl ai de îndeplinit în acel moment și focuseazăte doar pe el.Mereu primim mesaje,apeluri,cineva mereu are nevoie de ceva.Aceste sunt lucruri care ne distrag atenția și nu ne mai putem concentra la ce avem de făcut.Așa că în loc de o ora ne treminăm treaba în două ore.

Sfat: închide-ți telefonul ,anunță că nu ești disponibilă pentru o oră și termină-ți sarcina.Dacă faci acest lucru economistești minim o oră. O oră înseamnă o cină la timp cu familia sau o baie bine meritată etc.

5.Minim 30 de minute de gândire în fiecare zi

Avem nevoie de minim 30 de minute de gândire in fiecare zi în liniște totală.Atunci ne inundă gândurile și ne vin ideile.

Considerați acest exercițiu ca un fel de resetare a minți.Mintea este activă 24 din 24 ,atât ziua cât și noaptea.

Este cea mai importantă parte a corpului ,așa că trebuie să avem grijă de ea.Căci până la urmă mintea ne controlează tot corpul.

Sfat: încercați să vă acordați 30 de minute pentru gândire în fiecare zi,și ve-ți observa cum vă ve-ți simți mai bine și fresh numai după câteva zile.

Dacă v-am captat atenția ,să nu ezitați să puneți chiar de mâine aceste idei în aplicare.Vă garantez că nu ve-ți regreta.

Lasă un comentariu